Ο Πολίτης
(1976-1995)
Πρώτη περίοδος
Ο Πολίτης
(1998-2008)
Δεύτερη περίοδος
Δεκαπενθήμερος
Πολίτης
(1983-1986)
Πρώτη περίοδος
Δεκαπενθήμερος
Πολίτης
(1995-1998)
Δεύτερη περίοδος
Ο Άγγελος Ελεφάντης γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1936 στο Καρπενήσι. Ο πατέρας του, Γιώργος, δικαστικός διορίζεται το 1939 στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, όπου και μετακινείται όλη η οικογένεια. Παραμένουν εκεί μέχρι το 1941, οπότε λόγω του πολέμου μεταβαίνουν στο Νεοχώρι Τυμφρηστού Φθιώτιδας, γενέτειρα της μητέρας του Άγγελου, Σοφίας. Μετά την εκκένωση του χωριού από τον στρατό, τον Οκτώβριο του 1947, η οικογένεια έρχεται στην Αθήνα. Τότε ο πατέρας του, άνθρωπος με ενεργό δράση στο αντιστασιακό κίνημα (όπως και ο θείος του Θανάσης), εκδιώκεται από την υπηρεσία λόγω «πολιτικών φρονημάτων». Επανέρχεται το 1948 στην υπηρεσία και μετατίθεται στη Μήλο, όπου εγκαθίσταται η οικογένεια μέχρι το 1953. Έρχονται στην Αθήνα μετά το 1953 και κατοικούν στο Χαλάνδρι. Ο Άγγελος τελείωσε το Γυμνάσιο στο Χαλάνδρι, όπου, σημειωτέον, ήταν άριστος μαθητής.
Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1964. Στα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ. Το φθινόπωρο του 1964 πηγαίνει στο Παρίσι, όπου σπούδασε ανθρωπολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη και ιστορία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, με καθηγητή τον Ζωρζ Χωπτ. Το 1973 παρουσίασε την (ανέκδοτη μέχρι σήμερα) εργασία του Le Parti Communiste de Grece devant la Resistance. Το 1968, με τη διάσπαση του ΚΚΕ, εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού. Μετείχε ενεργά στην έκδοση των περιοδικών: Ελληνική Παρουσία, Πορεία (όργανο της ΕΠΕΣ, συλλόγου των ελλήνων φοιτητών του Παρισιού, στο ΔΣ του οποίου υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος), L' Autre Grece (αντιδικτατορική έκδοση των Ελλήνων του Παρισιού) και Αγώνας (όργανο του ΚΚΕ εσωτερικού στο Παρίσι).
Έζησε στο Παρίσι μέχρι την πτώση της χούντας, οπότε και επέστρεψε στην Αθήνα. Από τον Μάιο του 1976 ήταν μέλος της γραμματείας σύνταξης, και στη συνέχεια, μέχρι και τον θάνατό του, διευθυντής και εκδότης του περιοδικού Ο Πολίτης, καθώς και Δεκαπενθήμερος Πολίτης – καθώς και των ομώνυμων εκδόσεων.
Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, από τις στήλες του περιοδικού και γενικότερα με τη δημόσια παρουσία του, υπεράσπισε μαχητικά τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς. Μετείχε στην Κίνηση των 400 και άλλες πρωτοβουλίες ανένταχτων για τη συγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς.
Το διάστημα 1987-1990 εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, του οποίου υπήρξε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικός συνεργάτης της εφημερίδας Η Εποχή, καθώς και του περιοδικού Κάπα.
Γράφει τακτικά στα «Ενθέματα», από το πρώτο τους φύλλο, το 1996, ενώ το 2000 αναλαμβάνει και την επιμέλειά τους. Ακόμα, διετέλεσε διαδοχικά αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Αυγής.
Υπήρξε
ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), όπου επιμελούνταν και τη σειρά «Μαρτυρίες». Επίσης, δίδαξε για δύο χρόνια, με αντικείμενο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα «Εργαστήρια των ΑΣΚΙ», στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Πηγή: Το βιογραφικό του Άγγελου Ελεφάντη προέρχεται από τον αφιερωματικό τόμο Για τον Άγγελο. Στη μνήμη του Άγγελου Ελεφάντη 1936-2008, Αθήνα, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, 2013